Alphen aan den Rijn

Heb je al eens kennisgemaakt met Alphen aan den Rijn? Alphen aan den Rijn is een veelzijdige stad met een dorps karakter en ligt tussen Leiden en Gouda midden in het Groene Hart.

De geschiedenis van Alphen aan den Rijn gaat zo’n 2000 jaar terug. Dat is ook niet helemaal vreemd, want dwars door Alphen aan den Rijn loopt de Oude Rijn. De Oude Rijn was de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk. Op de plek waar nu het centrum van Alphen aan den Rijn ligt, stond vroeger het fort ‘Albaniana’ dat betekent: nederzetting aan het witte water. Dit was het begin van wat later Alphen aan den Rijn werd. In de 17e eeuw was Alphen een bekende pleisterplaats voor postrijders en handelsverkeer en kwam Alphen verder tot bloei.

Anno 2008 geniet je in Alphen aan den Rijn van de rust en ruimte, terwijl je in een mum van tijd ook in het centrum van Alphen, op het strand of op het vliegveld bent. Het ligt centraal in de Randstad en is goed bereikbaar met trein en auto. Voor sporters en natuurliefhebbers is er van alles te beleven. Je kunt een rondje hardlopen rond de Zegerplas. Ook kun je er prima surfen. Verder is er een prachtig recreatiegebied; zo kun je er wandelen en fietsen langs de Oude Rijn. Voor kinderen is er bovendien de jaarlijkse Huttenbouwweek, iets dat je als kind niet wilt missen. En natuurlijk hebben we ook nog Archeon, het themapark over het levend verleden en Stichting Vogelpark Avifauna. Het is allemaal Alphen aan den Rijn.