Dansende Daken “Voor iedereen iets te kiezen”

In 2007 is door de gemeente Alphen aan den Rijn een prijsvraag uitgeschreven voor de ontwikkeling van het laatste deelgebied van Kerk en Zanen in Alphen aan den Rijn. Vanuit de visie dat elke woning zowel van binnen als van buiten een eigen identiteit moest krijgen, is Kalliste Woningbouw-ontwikkeling samen met de architect Van Woerkom De Brouwer aan de slag gegaan.

Binnen de randvoorwaarden van de gemeente begon de zoektocht naar het nieuwe plan.
De vormgeving moest stijlvol en tijdloos zijn met ruimte voor veel variatie. Alles was in principe mogelijk en de wensen van de bewoners staan hierbij centraal.

Veel variatie en keuzemogelijkheden hebben gezorgd voor de verschillen in hoogtes van kappen.
De naam “Dansende Daken” werd gevonden en de prijsvraag werd gewonnen.

De kwaliteit van de woonomgeving en duurzaam bouwen krijgen extra aandacht in bovengenoemd plan. Door bewust voor bepaalde materialen te kiezen en moderne inzichten toe te passen in de bouw kunnen wij milieu en gezondheid sparen. Een ander belangrijk item is het toepassen van energiebesparende materialen zoals een goede isolatie en beglazing en het plaatsen van hoogrendement C.V.-ketels. Om het energiegebruik terug te dringen, is er door de overheid de zogenaamde Energie Prestatie Norm ingevoerd. Deze kent voor alle energiefacetten een aantal kengetallen, die samen de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vormen. Deze coëfficiënt is in de loop van de tijd gedaald tot nu 0,8.

Dansende Daken is onderdeel van de bestaande wijk Kerk en Zanen en is een mooie nieuwe buurt aan de Zuiderkeerkring en de Amerikalaan met een mix van koopwoningen in verschillende prijsklassen voor jong en oud.