Verschillende soorten zonnepanelen

verschillende_soorten_zonnepanelen.jpg

Bent u geïnteresseerd in een woning in het project Dansende Daken, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een uniek huis; een comfortabel thuis dat gebouwd is met het behoud van het milieu als belangrijke factor. Zonnepanelen passen natuurlijk perfect bij die visie en daarom is de aanschaf van zonnepanelen het overwegen waard. Maar welke en hoeveel zonnepanelen neemt u dan, welke soorten zonnepanelen zijn er eigenlijk? Hieronder een beknopte uitleg.

Drie soorten zonnepanelen

In grote lijnen zijn er 3 soorten zonnepanelen: panelen met zonnecellen die gemaakt zijn van monokristallijn, polykristallijn en amorf. Alle drie op basis van silicium.

1. Monokristallijn

Hierbij bestaan de zonnecellen uit 1 kristal. Monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement, maar zijn wel duurder in de aanschaf. Het oppervlak ziet er geordend, glad en zwart uit. Heeft u maar weinig ruimte op het dak, dan zijn deze zonnepanelen de beste keuze.

2. Polykristallijn

Hierbij bestaan de zonnecellen uit meerdere, grove kristallen. Het oppervlak ziet eruit als talloze scherfjes. Deze panelen zijn een goede optie als u voldoende ruimte op het dak heeft, ze zijn goedkoper in de aanschaf en hebben iets minder rendement dan monokristallijn.

3. Amorf

Panelen met amorf silicium bevatten geen kristallen, waardoor ze buigzaam zijn, wat soms een voordeel is. Deze zonnecellen zijn veel goedkoper maar hebben ook een veel lager rendement, waardoor ze uiteindelijk maar weinig gebruikt worden als zonnepanelen.

Eigenlijk heeft u dus de keuze uit de eerste twee opties, waarbij het vooral van de ruimte op uw dak af hangt welke optie het meest gunstig uitvalt.